maandag, 16 oktober 2023

Hoeselt en Bilzen gaan samen verder als Bilzen-Hoeselt

Bilzen-Hoeselt wordt de nieuwe naam van de fusiestad tussen Bilzen en Hoeselt. Dat hebben de inwoners beslist. Tijdens een verrassende voorstelling vol humor en met ondersteuning van lokale verenigingen werd de nieuwe naam op zondag 15 oktober onthuld. Deze naam is een belangrijk onderdeel van de officiële fusiebeslissing, die komende dinsdag op beide gemeenteraden voorligt.

Tussen 25 september en 9 oktober konden alle inwoners van Hoeselt en Bilzen vanaf 12 jaar stemmen op de nieuwe naam van de fusiestad. Ze konden kiezen uit vier opties: Bilzen-Hoeselt, Biesen, Bivelen of Demershoven. Deze shortlist werd eerder bepaald door beide schepencolleges, die zich in deze keuze lieten bijstaan door een adviesgroep met vertegenwoordigers uit beide gemeenten. Bilzen-Hoeselt kwam als winnaar uit de bus.

57% kiest voor Bilzen-Hoeselt

“De inwoners hebben behoorlijk vlot gestemd, 26,4% sprak een voorkeur uit. 57% van de stemmen ging naar Bilzen-Hoeselt. De overige namen Biesen, Demershoven en Bivelen scoorden resp. 33, 7 en 3%. We kunnen dus spreken van een duidelijke winnaar. Het waren spannende weken, want ook wij kwamen het resultaat pas tijdens het onthullingsevenement te weten. Het was immers een bewuste keuze om de inwoners te laten bepalen in welke stad ze vanaf 2025 willen wonen. Nu de beslissing gevallen is, kunnen we verder werken aan de toekomst en uitkijken naar de officiële bekrachtiging van de fusie tijdens de gemeenteraden aankomende dinsdag”, aldus burgemeesters Bruno Steegen (Bilzen) en Werner Raskin (Hoeselt).

Huwelijksceremonie

Gasten werden stijlvol ontvangen op de evenementenweide van Alden Biesen, de mooiste verbindingsas tussen Bilzen en Hoeselt. Receptietafels, bloemen, een rode loper, lange jurken, … alles deed denken aan een klassiek trouwfeest. En dat was het ook! Een bruid als vertegenwoordiging van Hoeselt stapte tijdens een hartverwarmende voorstelling in het huwelijksbootje met een bruidegom uit Bilzen. Niet zonder slag of stoot, maar wel met wederzijds vertrouwen en een sterke vastberadenheid om er iets moois van te maken. Bruidsmeisjes, ludieke geloften, ringen, … maar waar zou het koppel gaan wonen? Het moment waar iedereen op gewacht had werd werkelijkheid: in Bilzen-Hoeselt.

Hubert Schoenmaekers is het creatief brein achter de bekendmaking: “Het idee van de voorstelling, een klassiek huwelijksfeest, lag voor de hand. Door humor en cultuur te verweven in de ceremonie werd het een uniek maar herkenbaar tafereel. Bilzen en Hoeselt gaan als evenwaardige personen de verbintenis aan.  Dankzij de medewerking van mensen uit beide gemeenten en lokale verenigingen met veel talent werd het een onthulling door en voor de inwoners. Zij hebben bepaald in welke stad ze in de toekomst willen wonen.”

Gastheer Luc Appermont mocht alles in goede banen leiden: “Het was een eer om deze show te mogen presenteren. Ik voel me nog steeds erg verbonden met Bilzen en Hoeselt, die trouwens veel gelijkenissen en een sterke historische link hebben. Ik wou dan ook niets liever dan de onthulling van de nieuwe naam vanop de eerste rij meemaken.”

Inwoners konden aan een fotostand al meteen een postkaart laten maken met ‘groeten vanuit’ hun nieuwe stad.

Officiële fusiebeslissing

Op 17 oktober ligt de officiële fusiebeslissing, waarvan de nieuwe naam deel uitmaakt, voor op beide gemeenteraden. Vanaf dan wordt de verloving officieel en zal het Vlaams Parlement de fusie per decreet vastleggen. Vanaf 1 januari 2025 houden Bilzen en Hoeselt op met bestaan en neemt Bilzen-Hoeselt als fusiestad alle rechten en plichten over.