Wat verbindt ons?

Bilzen en Hoeselt hebben gelijklopende socio-economische, demografische en financiƫle waarden en kennen vandaag al een intense samenwerking. De fusieplannen zijn dus het resultaat van een logisch groeiproces dat de laatste jaren steeds intenser werd.

Uitgebreide samenwerking

De uitstekende samenwerking binnen de politie- en brandweerzone en de gezamenlijke aanpak van de coronacrisis en de uitbouw van het vaccinatiecentrum deed het vertrouwen groeien. Daaruit ontstonden andere vormen van kostenbesparing zoals eenzelfde GAS-reglement, samenaankopen, uitwisseling van personeel en tal van ruimere samenwerkingsverbanden.

Een financieel gezond bestuur

Hoeselt en Bilzen zijn al lange tijd sterk met elkaar verbonden. Inwoners vinden hun weg naar voorzieningen in beide gemeenten.
Tegelijk zijn de gemeenten heel complementair. Bilzen is een economisch sterke gemeente met veel werkgelegenheid en het vermogen om naast het reguliere aanbod ook eigen producten te ontwikkelen. Hoeselt heeft met zijn landelijk karakter een aanvullende toeristische troef in handen en bewaart de nabijheid door zijn toegankelijke diensten.