Veelgestelde vragen
Ongetwijfeld leven er heel wat vragen. We hebben zeker nog niet alle antwoorden, maar stelselmatig zullen we onduidelijkheden uitklaren en erover communiceren. Bekijk alvast onze veelgestelde vragen en contacteer ons gerust als je geen antwoord op jouw vraag vindt.
Algemeen
Waarom kiezen Bilzen en Hoeselt voor een fusie met elkaar?
De Vlaamse Overheid stimuleert steden en gemeenten om vrijwillig te fusioneren. We zien vandaag in heel Vlaanderen heel wat gemeenten die deze kans grijpen. Wij kozen er al heel vroeg voor om zelf een positieve en ongedwongen keuze te maken voor een partner die het best bij ons past. In eerste instantie zijn we de fusiegesprekken gestart met Bilzen, Hoeselt en Riemst. Dat leek een voor de hand liggende keuze omdat we op verschillende vlakken al nauw en constructief samenwerken: op vlak van veiligheid in onze politiezone, welzijn en gezondheid in de Eerstelijnszone Zuid-Oost Limburg, wonen, erfgoed, onderwijs, werk, … En hoewel Riemst besliste om niet langer deel te nemen aan de fusiegesprekken, bleven voor Hoeselt en Bilzen de troeven van de fusie duidelijk aanwezig.
De bestuurskrachtmeting toonde aan dat we de uitgelezen partner zijn voor elkaar omdat onze gemeenten, onze besturen en onze burgers erg op elkaar lijken. We zijn er dan ook van overtuigd dat onze nieuwe stad alle troeven in handen heeft om onze burgers de best mogelijke dienstverlening te bieden én een warme thuis te zijn en blijven voor alle inwoners. Als grotere gemeente zullen we de uitdagingen van de toekomst beter aankunnen. Het uitgebreide rapport van deze studie vind je hier terug. Dat de Vlaamse Overheid daarenboven een schuldovername van 500 euro per inwoner verzekert, is mooi meegenomen voor onze inwoners. Het uitgangspunt van dit fusietraject is en blijft dat onze inwoners er wel bij varen.
Is een goede samenwerking tussen Bilzen en Hoeselt niet voldoende?
We staan als lokaal bestuur voor grote maatschappelijke uitdagingen: klimaat, armoede, mobiliteit, huisvesting, milieu, … Steeds meer en complexe opdrachten worden in de schoot van de lokale besturen geworpen. Deze uitdagingen zijn te complex en vergen te veel inzet om dit structureel te organiseren vanuit een samenwerkingsverband. In zo’n samenwerkingsverband behoud je aparte lokale besturen, met een eigen meerjarenplanning en prioriteiten.
Elk van die besturen maakt zijn eigen rekening en behoudt ook alle opgelegde verplichtingen. In een goede opvolging van een evenwichtige samenwerkingsovereenkomst kruipt bovendien veel energie.
Langetermijn-uitdagingen zijn beter aan te pakken als gemeenten op een structurele manier de handen in elkaar slaan met één meerjarenplan en waar besturen en diensten gebundeld worden. Een fusie is de ultieme vorm van samenwerken. Een keuze die ook de Vlaamse Overheid prefereert.
Gaan de gemeenten voor de startdatum van de fusie al samenwerken?
Zeker! Er is nu al een samenwerking tussen Bilzen en Hoeselt op verschillende domeinen: op vlak van veiligheid in onze politiezone, welzijn en gezondheid in de Eerstelijnszone Zuid-Oost Limburg, wonen, erfgoed, onderwijs, werk, … Sinds de principiële beslissing tot fusie in juni 2021 werken we binnen de gemeentebesturen erg nauw samen op vlak van ICT, aankopen en communicatie. In de komende periode wordt die samenwerking verder uitgebreid, tot Bilzen en Hoeselt één stad zijn.
Kan het zijn dat de fusie niet doorgaat?
Als we beeldtaal zouden gebruiken, dan zitten we op dit moment in de ‘verlovingsfase’, maar we zijn nog niet getrouwd. Dit wil zeggen dat het kan dat de fusie uiteindelijk niet doorgaat, maar we hebben wél het engagement en de intentie om samen de verbintenis aan te gaan. De bestuurskrachtanalyse heeft ons een duidelijk inzicht gegeven in elkaars organisatie. We verwachten dus geen onoverkomelijke problemen om succesvol samen te smelten op 1 januari 2025.
Hoeveel inwoners zal de fusiegemeente tellen?
Bilzen en Hoeselt hadden begin 2022 samen ongeveer 42.300 inwoners.
Dienstverlening
Wat verandert er voor mij als inwoner van Bilzen of Hoeselt?
Er zal in eerste instantie niet zoveel veranderen, ook al word jij nu inwoner van de grotere, nieuwe stad. Je zal in beide gemeenten kunnen blijven genieten van het aanbod van het stadsbestuur.
Door onze service te monitoren en inwoners te bevragen, zullen we de komende jaren onze dienstverlening blijven verbeteren.
Waar kunnen we nog terecht bij het OCMW?
De nieuwe fusiestad is een warme stad met een hart voor alle inwoners. Nabijheid van sociale dienstverlening is erg belangrijk. Inwoners zullen dus in het sociaal huis van Hoeselt én in het sociaal huis van Bilzen terecht blijven kunnen.
De teams zullen wel nauwer samenwerken en elkaar verder versterken. Alle verdere praktische info over onze sociale dienstverlening vanaf 2025, zullen we in 2024 duidelijk communiceren aan alle inwoners.
Financieel
Welke financiële voordelen brengt deze fusie met zich mee?
De fusie, en dus schaalvergroting, laat ons toe om financiële middelen efficiënter in te zetten. Bovendien voorziet de Vlaamse overheid een fusiebonus in de vorm van een gedeeltelijke schuldovername. Voor gemeenten tussen 30.000 en 50.000 inwoners betekent dit 500 euro per inwoner. Voor Hoeselt en Bilzen schept de schuldovername financiële ruimte tot 2042. De eerste 9 jaar zijn die tussenkomsten aanzienlijk. In totaal gaat het over een schuldafbouw van meer dan 21 miljoen euro. De fusiebonus is een belangrijk gegeven om de fusie te bekostigen en daarnaast nog financiële ruimte te scheppen om te investeren in de nieuwe stad.
Wat zal een fusie aan de burger kosten?
Deze fusie is noodzakelijk om verder te kunnen bouwen aan een kwalitatieve dienstverlening. Door het samenbrengen van besturen en diensten kan er efficiënter gewerkt worden. De vertaling hiervan zal mogelijk pas op langere termijn zichtbaar worden. In eerste instantie kan de fusie ook een aantal transitiekosten met zich meebrengen.
De Vlaamse overheid ondersteunt ons fusietraject met een schuldovername van 500 euro per inwoner. Concreet gaat het dus over ongeveer 21 miljoen euro. Dit bedrag verhoogt de investeringscapaciteit en kan deels ingezet worden voor het vormgeven van onze nieuwe gemeente.
Samen bouwen
Wordt de burger geraadpleegd in dit proces?
De bestuurskrachtanalyse heeft ons overtuigd van de noodzaak van fuseren. Hoe die nieuwe stad er dan moet uitzien, daarvoor hebben we de input van onze inwoners nodig. We organiseren dit voorjaar informatie- en ontmoetingsmomenten om in gesprek te gaan. Het volledige programma daarvan vind je hier.
Bilzen en Hoeselt rekenen ook op de input van hun inwoners voor de keuze van een nieuwe naam. Heb jij een goede suggestie over wat de nieuwe naam van de nieuwe fusiestad zou kunnen zijn? Dan mag je jouw suggestie altijd hier delen. Vlak na de zomer van ’23 zullen inwoners van Hoeselt en Bilzen kunnen stemmen op de naam van hun nieuwe thuis.
Heb je nu al suggesties of ideeën voor onze nieuwe stad? We ontvangen ze graag!
Wie neemt de beslissingen in het fusietraject?
De beslissingen worden altijd genomen door de beide gemeenteraden of colleges. Zij komen op geregelde tijdstippen samen. De beslissingen worden voorbereid door de kerngroep. Dat is het orgaan dat samengesteld is uit ambtelijke sleutelfiguren uit beide gemeenten.
Vanaf 2025 neemt de nieuwe politieke ploeg het roer over. Hoe deze er zal uitzien, wordt mede bepaald door jou tijdens de gemeenteverkiezingen in oktober 2024. Het is dus belangrijk om iedereen mee te nemen in dit verhaal. In dit fusietraject wordt dan ook elke politieke partij -zowel de meerderheid als de oppositie- betrokken.
Hoe blijven we op de hoogte van de fusie?
Beide gemeenten vinden het héél belangrijk om vandaag én in de toekomst nauw in contact te staan met de burgers. Dit kan uiteraard op dezelfde manieren zoals nu (via de communicatiekanalen van de respectievelijke gemeentebesturen, zitdagen, inspraakmomenten over projecten, via de deelname aan adviesraden, tijdens evenementen in de gemeente, …).
Specifiek voor dit fusietraject creëren we verschillende momenten om bewoners te ontmoeten en in gesprek te gaan over de fusie. Meer informatie over het voorjaarsprogramma van 2023 vind je hier. Daarnaast zorgen we voor een goede communicatie over de voortgang van het fusietraject op onze fusiewebsite, via onze social media en in onze gemeentelijke magazines.
Bestuur en medewerkers
Wie wordt de burgemeester van de nieuwe fusiestad?
Dat kan jij mee beslissen! Op 13 oktober 2024 vinden de volgende gemeenteverkiezingen plaats. De politieke partijen uit Bilzen en Hoeselt trekken dan samen naar de stembus. Dit wil zeggen dat er per politieke partij één gezamenlijke lijst zal zijn. Ga dus zeker stemmen én geef een voorkeurstem. De kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie van de coalitie, wordt de nieuwe burgemeester.
Hoe zullen de verkiezingen van 2024 verlopen? Op wie kunnen we nog stemmen?
De politieke partijen in Bilzen en Hoeselt zullen in overleg een lijst moeten samenstellen voor de fusiestad. Met deze eengemaakte lijst zullen zij naar de kiezer stappen in 2024. De nieuwe samengevoegde partijen zullen hierover in de aanloop naar de verkiezingen van 2024 uitgebreid communiceren.
Wat verandert er voor de medewerkers van Bilzen en Hoeselt?
De medewerkers van gemeente/stad en OCMW werken vanaf 2025 voor een nieuwe werkgever, namelijk voor de nieuwe stad. Er is voor elke medewerker een plekje in de nieuwe organisatie. Die nieuwe organisatie zal opgebouwd zijn op basis van een nieuw toekomstgericht organisatiemodel, met geïntegreerde diensten. De verandering voor onze medewerkers zal vooral schuilen in de dagelijkse werking. Sommige medewerkers zullen dezelfde taken behouden maar mogelijks op een andere manier of locatie moeten uitvoeren, anderen zullen misschien nieuwe taken krijgen. De fusie biedt een mooie gelegenheid om de werking van beide organisaties te evalueren en verder te bouwen op wat goed is. De overgang naar de nieuwe organisatie gaan we samen met de medewerkers en in alle zorgvuldigheid voorbereiden.
De nieuwe stad
Wordt Hoeselt een deelgemeente van de stad Bilzen?
Hoeselt zal geen deelgemeente van Bilzen worden. De zeven dorpen van Hoeselt zullen deel uitmaken van de nieuwe fusiestad, net zoals de dorpen en deelgemeenten van Bilzen. We maken er een gelijkwaardig verhaal van.
Wat wordt de naam van de nieuwe stad?
Daarover beslissen de inwoners van Hoeselt en Bilzen, jullie dus! We ontvangen graag nu al jullie voorstellen en suggesties voor de nieuwe naam van onze nieuwe stad. In de zomer van 2023 zullen inwoners kunnen stemmen op hun favoriete naam.
Kan ik al een voorstel van naam voor de nieuwe stad indienen?
Ja zeker! We ontvangen graag jouw suggestie. Klik hier om het formulier in te vullen.
Behoudt Bilzen haar stadsrechten? Wordt de nieuwe fusiegemeente een stad?
Ja. Omdat één van beide fusiegemeenten, Bilzen, stadsrechten heeft verworven en de stadstitel draagt, zal de nieuwe fusiegemeente ook de titel ‘stad’ dragen.